پول نه تنها واسطه مبادلات اقتصادی است، بلکه بر هویت ملی شهروندان و اقتدار ملی دولت نیز تاثیر میگذارد. بنابراین پول میتواند به عنوان ابزاری برای تحکیم هویت ملی و سیاسی ملتها به شمار آید. به عبارت دیگر ارزش پول ملی میتواند بر دیدگاه شهروندان نسبت به وضعیت اقتصادی و هویت ملی کشورشان تاثیر گذار باشد. اگر شهروندان یک کشور همواره انتظار کاهش ارزش پول ملی خود را داشته باشند این مسئله موجب نگرانی مقامهای دولتی خواهد شد. دولت باید با حفظ ارزش پول ملی اعتماد شهروندان خود را نسبت به پول ملی کشور افزایش دهد و مانع از این شود که «پدیده جانشینی پول» رخ داده و مردم به ارزهای خارجی روی آورند.
از این رو این مقاله در نظر دارد تا با تبیین حذف صفر از پول ملی و مطالعه تجربه دیگر کشورها و تاریخچه بحث، فواید و آسیبهای حذف صفر از پول ملی را مورد تحلیل قرار داده و پس از آن با بررسی تاثیر یا عدم تاثیر حذف صفر از پول ملی بر تورم به این سوال پاسخ دهد که آیا حذف 3 صفر از ریال ایران امری مناسب و به موقع است یا خیر؟
ارزش پول ملی هر کشور به عوامل زیادی از جمله: موقعیت اقتصادی آن کشور در سطح جهانی، کارایی دولت و تامین هزینهها، ثبات سیاسی، حقوقی و قضایی برای جذب سرمایههای خارجی، رعایت اصول و قوانین بین المللی و هم سو بودن با تحولات بین الملل و … بستگی دارد.
کاهش ارزش پول ملی آثار روانی و اجتماعی زیادی به دنبال دارد، زمانی که پول ملی ارزش پایین دارد مردم در مقایسه با پولهای قوی احساس یک نوع تحقیر میکنند. مثلا یک دلار آمریکا30هزار ریال ایرانی و 1 ریال عربستان 10000 ریال ایران خرید و فروش میشود که آثار روانی زیادی برای ایرانیان دارد. همچنین تغییرات ارزش پول و حجم آن در نتیجه این تغییرات، اثرات بهداشتی فراوانی به همراه دارد.
اگر شهروندان با کاهش ارزش پول ملی به سمت استفاده بیشتر از ارزهای خارجی برای مبادلات روزانه خود پدیده جانشینی پول بروند، دولت باید بلافاصله حذف صفر از پول ملی را در دستور کار خود قرار دهد.
مهمترین کاربرد حذف صفر در اقتصادی حفظ ارزش پول ملی است. حذف صفر از پول ملی بیش از آنکه یک اقدام سیاسی از طرف دولتها باشد یک اقدام فنی و کارشناسی است و بخشی از بسته اصلاحات اقتصادی به شمار میرود.
حذف صفر از پول ملی ابزاری برای حمایت دولت از اقتدار سیاستهای پولی به شمار میرود. استفاده از سیاست حذف صفر از پول ملی نقش مهمی در ارتقای جایگاه اعتماد عمومی مردم نسبت به دولتها دارد. در نظامهای سیاسی دموکراتیک استفاده از حذف صفر پول ملی، میتواند نقش مهمی در انتخاب مجدد یک حزب داشته باشد و برعکس. اگر مردم اعتماد خود را نسبت به پول ملی از دست دهند، ارزهای خارجی بخصوص آنها که پرستیژ بیشتری دارند، رواج مییابند که این امر فشار اقتصادی و روانی زیادی بر دولتها وارد میکند. در این صورت است که سیاستهای اقتصادی دولت تحت تاثیر بازارهای مالی بین المللی قرار میگیرند و همچنین بانکهای مرکزی خارجی بر سیاستهای اقتصادی کشور مذکور تاثیر میگذارند. در اینجا حذف صفر مانع از نفوذ ارزهای خارجی در اقتصادی و پیامدهای آن میشود.
کنترل دولت بر پول ملی نشانه و شاخص یک دولت و ملت مدرن است و زمانی که ارزش پول ملی به جای طلا و نقره توسط اعتماد عمومی مردم حفظ میشود، دولتها وظیفه سنگینی برای حفظ ارزش و جایگاه پول ملی دارند.
تلاش برای اصلاح واحد پول ملی و معرفی واحد پول جدید نیز زمینه دیگری برای حذف صفرهای پول ملی است. تعریف واحد پول جدید برای مردم خیلی مشکل است و حذف صفر از پول ملی مکانیسم مناسبی برای تعریف پول ملی جدید است. به عنوان مثال وقتی دولت از مردم میخواهد تا پول قدیمی را ظرف مدت کوتاهی با پول جدید معاوضه کنند، این احتمال وجود دارد که همهي پولهای قدیمی با پولهای جدید معاوضه نشود و مشکلاتی در معاملات و سایر روابط مربوط به پول پیش آید.
حال اینکه خود سیاست حذف صفر از پول ملی چه فواید و آسیبهایی دارد و اجرای آن چگونه میسر میشود بحثی است که با بررسی تاریخچه این سیاست و هچنین تجربه دیگر کشورها به آن میپردازیم. سپس با بررسی تاثیر سیاست حذف صفر از پول ملی بر تورم از دیدگاه صاحبنظران، ایران و حذف 3 یا 4 صفر از واحد ریال را مورد بحث قرار داده و نتیجه و پیشنهادات را در این مقاله در خصوص حذف صفر از ریال ایران ارائه میکنیم. آمارها و نوع و چگونگی حذف صفر از پول ملی از یافتههای مقاله میباشد.
فواید حذف صفر از پول ملی
اگر تا پیش از این زائران ایرانی از نسبتی که بین پول ملی و ارزهای خارجی وجود دارد، کم ارزش بودن پول ملی را نتیجه میگرفتند، با اجرای طرح حذف 3 یا 4 صفر از پول ملی این بار این نسبت وضعیت عابرومندانهتری پیدا خواهد کرد. به عبارت دیگر افزایش « ارزش اسمی » پول ملی اولین نتیجهای است که از سیاست حذف 3 صفر از پول ملی در اصلاح ساختار پولی کشور میتوان گرفت در عین حال برخی مشکلاتی که از حجم بالای پول در مبادلات روزمره ناشی میشود نیز در نتیجه این اصلاح پولی از سر راه برداشته خواهد شد. برای تقریب ذهن میتوان مدت زمانی که هر روز مردم در بانکهاي صرف دریافت پول میکنند یا مشکلاتی که عابر بانکهاي با آن مواجه هستند را درنظر گرفت و یا فردی را تصور کرد که برای پرداخت هزینه بیمار بد حال خود در بیمارستان، در شرایط کنونی عابر بانکهاي و در روز تعطیل دنبال پول می گردد!
مزیتهای حذف سه صفر از پول ملی :
1- کاهش حجم اسکناس:
سرانه اسکناس در کشورما 114 برگ است در حالی که این میزان در اروپا تنها 10 تا 12 برگ میباشد. حجم اسکناس در کشور ما با متوسط جهانی نیز فاصله زیادی دارد این حجم بالا ضرورت استفاده کم سابقه از دستگاههای پول شمار را موجب شده است و در عین حال زمینه اتلاف وقت در بانکهاي و مبادلات روزمره را نیز فراهم آورده است .
2- کاهش هزینه چاپ و امحاء اسکناس در کشور
هزینه چاپ و امحاء اسکناس نیز از مشکلات تبعی حجم بالای اسکناس در کشور ایران میباشد گفته میشود هزینه چاپ اسکناس در کشور چیزی در حدود 150 میلیارد تومان است. در واقع هر سال هزینه هنگفتی صرف چاپ اسکناس میشود.
3- سادگی مبادلات و ترازنامههايی مالی
مبادلات کنونی در حالی انجام میشود که دستگاههای دولتی و غیر دولتی با صفرهای زیادی سروکار دارند. صفرهایی که عملا بعضاً تلفظ هم نمیشود اما در ترازنامههاي مالي درجشان ضروری است. تقویت پول ملی و ارزش اسمی آن در مقایسه با سایر ارزها
حذف شدن سه صفر در عین اینکه تبادلات پولی با سایر کشورها را سادهتر میکند، تقویت جایگاه پول ملی در حوزه بین الملل را به دنبال خواهد داشت. برای ملموستر شدن موضوع میتوان در نظر گرفت که در صورت حذف سه صفر از ریال ایران، یک دلار آمریکا به جای ده هزار ریال، ده ریال معامله میشود. این در واقع همان افزایش ارزش اسمی پول ملی است. البته باید توجه داشت آنچه به افزایش ارزش واقعی و ثبات کامل پولی در این حوزه منجر میشود، افزایش تولید ناخالص داخلی و رونق اقتصادی است که لازم است دولت در هر دو مورد اقدام نماید.
4- اثرات مثبت رواین در جامعه
افزایش اعتماد به پول ملی از یک سو رویکرد به ارزهای خارجی را تا حدودی کاهش میدهد و از سوی دیگر به نوعی از نظر روانی در جامعه تاثیرگذار است وقتی صفرها از پولی حذف میشود مردم از لحاظ روانی احساس میکنند که پول کمتری را در مبادلات روزمره هزینه میکنند و همان میزان کالا و خدمات قبل را دریافت مینمایند، در نتیجه آرامش اعصاب ملایمی به لحاظ روانشناسی دریافت مینمایند.
جمع بندی و نتیجهگیری :
حذف سه صفر از ریال ایران یکی از راهکارهایی است که کارشناسان به همراه دو راهکار چاپ اسکناسهايی درشتتر و رعایت قانون پولی بانکی کشور برای اصلاح پولی ارائه دادهاند. ارزشگذاری پول ملی یکی از محورهای طرح تحول اقتصادی در دولت نهم و دهم است.عمده اقتصاددانان براین عقیدهاند که حذف صفر از اسکناس هیچگونه تاثیری بر شاخصهايی اقتصادی که مهمترین آن در ایران برای دولت تورم و کاهش آن است ندارد و تغییری در طرف عرضه و طرف تقاضا ایجاد نمیکند و بیشتر اثر روانی دارد.
از این رو حذف صفر از پول ملی میبایست همراه دیگر اقدامات انقباضی در عرصه سیاستهايی پولی و انضباط مالی دولتهاي باشد تا در کنار کنترل تورم حذف صفرهای اسکناس کارکرد خود را داشته باشد در این صورت حذف صفرها به زودی اثر روانی خود را از دست داده و صفرها قدرتمندتر از گذشته باز میگردند.
بهترین راهکار برای مقابله با تورم فزاینده و اجرای برنامه تثبیت اقتصادی استقلال بانک مرکزی از دولت و حذف سیاستهايی اقتصادی مزاحم و دست و پاگیر است. حذف صفر پول از دو راه میتواند به کاهش تورم و اجرای برنامههايی تثبیت اقتصادی کمک کند. نخست حذف صفر پول ملی میتواند در انتهای برنامه تثبیت اقتصادی اجرا شود تا به مردم و بنگاههای خصوصی این اطمینان داده شود که دوران نرخ تورم بالا گذشته است. حذف صفر در این شرایط کاملا سمبلیک و نمادین است چرا که تورم به علت سایر عوامل كاهش یافته و حذف صفر به تنهایی موجب کاهش تورم نخواهد شد. دوم اینکه موجب جلب اعتماد سرمایهگذاران خارجی و جذب بیشتر سرمایههايی خارجی خواهد شد که این امر موجب تسهیل روند رشد اقتصادی کشورها میشود.
نتیجه اینکه دولت ایران بهتر است قبل از اقدام عجولانه در خصوص حذف صفر از واحد ملی کشور ابتدا با رسیدن به یک انبساط مالی تورم را به نرخ تک رقمی کاهش دهد، سپس اقدام به حذف 3 یا 4 صفر از ریال نماید تا این سیاست کارکردهای خود را از دست ندهد و آسیبهايی طرح به حداقل ممکن برسد.
