رزمندگان استان لرستان با تقدیم ۷۷ شهید نقش محوری در موفقیت ایران در عملیات مرصاد داشتند.
به گزارش سلام دلفان، شهدای هشت سال دفاع مقدس از رهروان واقعی امام خمینی (ره) و ولایت بودند، مردانی آسمانی که با دلاوری تمام پرافتخارترین صفحات دفاع مقدس را ورق زدند و تاریخساز رشادتهای بیمثال شدند.
رزمندگان ایران اسلامی دوران هشت ساله دفاع مقدس را با دستان خالی و با نیروی توکل، شجاعت و اراده در مقابل دشمن متجاوز بعثی و استکبار جهانی مقاومت کرد و نبردی تاریخی در تاریخ به ثبت رساند و در حالیکه دشمن در مقابل حماسه آفرینی جوانان حضرت روح الله تسلیم شده بود دست به دامان غرب شد تا با وساطت غرب و سازمان ملل و قطعنامه از باتلاقی که برای خود کنده بود بیرون بیاید.
اما شش روز پس از قبول قطعنامه 598 شورای امنیت توسط ایران، نیروهای عراقی توافقات این قطعنامه را زیر پا گذاشته، مجدداً در جنوب و حوالی خرمشهر حمله کردند تا راه نفوذ برای ارتش مجاهدین خلق باز شود و حتی توانستند تا آستانهٔ تصرف آن پیش روند. به این ترتیب نیروهای دفاعی ایران در جبهههای جنوبی مستقر شدند. در این زمان سازمان مجاهدین عملیاتی با نام فروغ جاویدان را از مرزهای غرب ایران آغاز کرد.
مسعود رجوی در شب آغاز عملیات گفت: «براساس تقسیمات انجام شده، 48 ساعته به تهران خواهیم رسید… کاری که ما میخواهیم انجام دهیم در حد توان و اشل یک ابرقدرت است؛
عملیات مرصاد، پاتک نیروهای نظامی ایران در پاسخ به عملیات فروغ جاویدان بود و در پنجم مرداد سال 67 با رمز «یا علی» بهمنظور مقابله با منافقین در منطقه “اسلامآباد” و “کرند” در غرب استان کرمانشاه آغاز شد.
عملیات مرصاد یکی از مهمترین و موفقیتآمیزترین عملیات هشت سال دفاع مقدس بود که قدرت سیاسی و نظامی جمهوری اسلامی ایران را بار دیگر به جهانیان ثابت کرد.
پس از پذیرش قطعنامه 598 از سوی جمهوری اسلامی ایران ارتش عراق تهاجم گسترده به سراسر مناطق جنوب تا کرمانشاه را از سر گرفت و در 30 کیلومتری شمال خرمشهر مستقر شد، لشکر 57 حضرت ابوالفضل (ع) لرستان که در حال مأموریت در منطقه ارتفاعات سور کوه مشرفبه شرق بانه بود ارتش بعثی عراق را زمینگیر کرد.
سدکردن راه دشمن در منطقه قصر شیرین
در این زمان مأموریت جدیدی به لشکر ابلاغ شد که عراقیها قصد تهاجم گسترده به قصر شیرین رادارند مطابق آن لشکر 57 حضرت ابوالفضل (ع) به کمک نیروهای ارتش با استقرار در منطقه قصر شیرین راه دشمن را سد کردند.
از سوم تا هفتم مردادماه رزمندگان لرستان جهت توجیه منطقه عملیاتی به شهر سرپل ذهاب وارد شدند و بلافاصله یک مقر فرماندهی را انتخاب و مقدمات حضور گردانها را در این محور آماده ساختند.
گردان حمزه سید الشهداء و پشتیبانی لشکر 57 در سرپل ذهاب و مابقی گردانها در دره شوهان در قسمت شرقی بین تنگه چهار زبر و سهراه اسلامآباد مستقر شدند.
سه مرداد سال 67؛ استقرار گردان بعثت
با توجه به اینکه خط حدومرز را ارتش به عهده داشت در همان ساعات اولیه در برابر تهاجم دشمن نتوانسته بودند مقابله کند و خط توسط نیروهای بعثیها شکسته شده بود، در این زمان گردان بعثت در سه مرداد سال 67 به منطقه پا طاق فراخوانده و در نزدیکی روستای سرخه دیزه مستقر شد.
گردانهای حمزه و بعثت بهصورت پراکنده خود را پشت ارتفاعات گهواره رسانده و به منطقه عملیاتی مرصاد اعزام شدند.
در این هنگام با اعلام گسترده سپاه ناحیه لرستان بسیج عمومی انجام و خود را به سهراهی اسلامآباد رسانده بودند که بیش از سه گردان بسیجی را سپاه استان سازماندهی کرده و توانستند عقبهی منافقین را در سهراهی اسلامآباد ببندند.
نیروهای ستادی حاضر مقر پشتیبانی لشکر 57 که در تنگهی شوهان مستقر بودند با شنیدن خبر نفوذ منافقین گردان انبیاء، مالک اشتر و سازماندهی مناسب با حضور در حاشیه جاده اسلامآباد – چهار زبر تلفات قابلتوجهی را به منافقین وارد ساخته و سازمان رزم منافقین بر هم خورد.
نبرد رزمندگان لرستان و ممانعت از نفوذ منافقین
از سه تا هفت مردادماه 67 رزمنده لرستان توانستند با متوقف کردن منافقین کوردل راه را برای سایر نیروها که از تنگه چهار زبر را بگشایند و یکبار دیگر استکبار جهانی را درهم بشکنند و پیروز میدان شوند.
احمد مدهنی، فرمانده محور سپاه لرستان در در گفتگو با تسنیم اظهار داشت: به همراه نیروهای لرستان که متشکل از بسیج، کادر سپاه ناحیه لرستان و نیروهای مردمی بود بدون سازمان و بهطور خودجوش خود را به پنج کیلومتری اسلامآباد رساندیم.
وی افزود: پس از سازماندهی گردان شبانه به سهراه اسلامآباد حرکت کردیم، منافقین شروع به تیراندازی از سمت چپ جاده کردند ولی ما به راهمان ادامه میدادیم، دو کیلومتری دشمن بودیم که در منطقه دشتی و تپههای جنگی زیر آتش دشمن قرار گرفتیم.
فرمانده محور سپاه لرستان عنوان کرد: این درگیری بعد از مدت کوتاهی به نبرد تنبهتن تبدیل شد و تا ساعت پنج صبح بهشدت ادامه داشت که بارزم بیامان نیروهای لرستانی سمت چپ جاده و دامنه تپه جنگلی را از دشمن گرفتیم و توانستیم یک گردان از تپه سنگی عبور دهیم.
نقطه شکست دشمن به دست رزمندگان لرستان
وی بابیان اینکه نیروهای مردمی در این نبرد مؤثر عمل کردند، بیان کرد: این گردان توانست در این درگیری وسایل منافقین که عبارت بود از 70 دستگاه تانک، خودرو، ماشین آتشنشانی و تانک سوخت را از بین ببرند.
مدهنی بابیان اینکه روز سوم گردان دیگری نیز به ما ملحق شد، تصریح کرد: با این دو گردان خودمان هم باور نمیکردیم بچههای لرستان اینقدر پیروزمندانه عمل کنند و نقطه شکست دشمن به دست همین بچههای لرستان رقم بخورد.
محمود علی پناه، فرمانده گردان اظهار داشت: تیپ 57 در تنگ چهار زبر و تنگه حسنآباد درگیر بود، با همراهی گردان ابوالفضل (ع) به سهراهی اسلامآباد رسیدیم پس از هماهنگیهای لازم در شب به دشمن حمله کردیم.
وی بابیان اینکه دشمن در دونقطه سر سهراهی روی جاده اصلی و داخل نیروگاه مستقرشده بود، افزود: نیروهای گردان تمام وسایل مستقر در تپههای جنگلی را به آتش کشیدند و آتش سراسر منطقه را فراگرفته بود بهطوریکه مرکز تدارکات دشمن منهدم شد.
استقرار لشکر 57 در سر پل زهاب
ماشاالله بازگیر، جانشین وقت فرمانده ادوات لشکر 57 و فرمانده سپاه فعلی شهرستان خرم آباد در در گفتگو با تسنیم اظهار داشت: با توجه به هماهنگیهای انجامشده برای جابهجایی از تنگهی شوهان حرکت کردیم و به سرپل ذهاب رسیدیم.
وی افزود: دشمن در حال پیشروی بود و بنا شد گردانهای بعثت و حمزه در نزدیکی منطقه عملیات (سرپل زهاب) برای جلوگیری از پیشروی دشمن مستقر شوند ازاینرو به سمت خط حرکت کردیم در این زمان هواپیماهای دشمن سررسیدند و ما را زیر آتش گرفتند.
جانشین وقت فرمانده ادوات لشکر 57 عنوان کرد: شدیداً موردحمله هواپیماهای دشمن قرار گرفتیم ولی به خواست خدا هیچکدام از نیروها مورد اصابت قرار نگرفت و به سمت سهراه اسلامآباد حرکت کردیم.
وی بیان کرد: نیروهای لرستان در اسلامآباد، بین سهراه شوهان و تنگه چهار زبر جلوی دشمن را گرفتند و توانستند با دو گردان انبیا و مالک اشتر تمام توان منافقین را بگیرند.
انهدام تانکهای دشمن توسط گردان انبیاء
مرتضی رنجبر، فرمانده مهندسی و جانشین وقت عملیات لشکر 57 در گفتگو با تسنیم اظهار داشت: ارتش عراق با سهراه لشکر مکانیزه در دشت ذهاب، گردان ادوات در سرپل ذهاب و ما هم در منطقه کل داود مستقر شدیم.
وی افزود: گردان انبیاء در آنجا مستقر بود که با سه روز شجاعت تمام توانستند دو دستگاه تانک دشمن را منهدم و راه پیشروی دشمن را سد کنند، سوم مرداد نیروهای اطلاعات به خط رفتند که در همین زمان تمام منطقه زیر آتش قرار گرفت و سه تا از رزمندگان شهید شدند.
عملیات مرصاد بهعنوان آخرین عملیات هشت سال دفاع مقدس با موفقیت چشمگیری به پایان رسید که در این میان رزمندگان لرستان نقش بیبدیلی ایفا کردند بهگونهای که بیش از 77 شهید این عملیات مربوط به استان لرستان است و بزرگمردان این سرزمین توانستند آخرین برگ تاریخ جنگ را باافتخار ورق بزنند.
شهید سید محمد موسوی شهید نورآبادی بود که در عملیات مرصاد به شهادت رسید، این شهید بزرگوار در سال۱۳۴۳ به دنیا آمد و در دوران راهنمایی بود که با دستکاری شناسنامه اش بارها به عنوان بسیجی به جبهه ها اعزام شد و حضور فعالی در صحنه های سیاسی مذهبی داشت، در سال ۱۳۶۳ به حوزه علمیه بروجرد رفت و با لباس روحانیت به جبهه ها اعزام شد تا اینکه در سال ۱۳۶۷ به عنوان مبلغ مذهبی همراه برادر بزرگترش سید ابولقاسم موسوی که فرمانده گردان حمزه بود و با پدرش و برادر کوچکترش سید عبدالله در عملیات مرصاد شرکت کرد و در سن ۲۳ سالگی به درجه شهادت رسید.
مادر شهید موسوی در مورد این شهید بزرگوار در گفتگو با سلام دلفان اظهار داشت:
بار آخری که به جبهه رفت گفت دیشب خواب شهید محمدتقی شاهیوند رو دیدیم که در عالم رویا بهم گفت سید محمد اگه این دفعه شهید نشی دیگه میمونی چون دارن بساط شهادت رو جمع می کنند، این شد که روز بعد به جبهه رفت و به شهادت رسید و خبر شهادت شهید محمد را بعد از ۴ روز با اینکه مرحوم سید فتح الله موسوی پدرش و سید ابولقاسم برادرش با او همراه بودند و اطلاع داشتند توسط یکی از هم رزمانش که زخمی شده بود و به نورآباد برگشته بود شنیدم.یاد دارم شهید محمد وفتی آخرین بار میخواست به جبهه برود پسر دوماهه اش را آورد و گفت : مادر جان، من و همسرم هردو پاسداریم و همسرم آموزش های جنگی را دیده است اگر بعد از من به جبهه رفت فرزندم را مثل بقیه فرزندانت تربیت کن تا ادامه دهنده راه شهدا باشد، همیشه می گفت مادر شیرم راحلال کن حتی یک بار یاد دارم با پول روضه خوانی و طلبگی مرا به زیارت امام رضا (ع) برد و در حرم امام رضا از من خواست که شیری که بر دهانش گذاشتم حلال کنم .

ای شهید ای آنکه بر کرانه ازلی وجود برنشسته ای دستی برآر و ما قبرستان نشینان عادات سخیف را از این منجلاب بیرون کش
شهید سید محمد موسوی در حوزه علمیه امام صادق بروجرد در اخلاق برای طلاب تدریس میکرد ولی در فضای مجازی دلفان و مطبوعات شهرمان کمتر اسمی از این شهید والا مقام دیده می شود . شاید نام او هم میان در طایفه بازی ها و یا ….. گم شده ولی چه با ک چن شهید سعید است و شهادت سعادت
درتیرماه سال 1361درعملیات رمضان درمنطقه شلمچه روبروی پاسگاه زید تعداد زیادی از همشهریان عزیز شرکت داشتیم از جمله شهیدان محمد موسوی وعبدالحسین احمدی ومحمد کهزادی صحبت اله عبدالهی وعباس رحیمی وتعدادی دیگر که در عملیاتهای بعدی شهید شدند وشهید قاسم جعفری درمرحله اول عملیات رمضان شهیدشدند وتعدادی دیگر که فراموش کردم تصور بفرمایید گرمای حدود 50درجه نداشتن وسایل خنک کننده و حتی نبود سنگر وتوفان شن وآتش پرحجم دشمن …فقط عشق به اسلام ومیهن واراده قوی میتوانست فرد رادراین منطقه نگه دارد یادم هست اولین روز در خط مقدم قرار بود نگهبانی بدهیم هردو نفر 3ساعت شهید محمد گفت من تنهایی نگهبانی میدهم سن ایشان وما 14و15سال بود ما میترسیدیم ولی ایشان شجاع ونترس تک وتنها نگهبانی دادند .خداوند روح همه شهداراشاد فرماید