فرهنگ یعنی ذهنیت های حاکم بر وجود انسان که رفتار های او را به سمتی هدایت می کنند/ آیا فرهنگ دارای اصالت است و یا امری است تبعی؟
تعریف فرهنگ:
فرهنگ یعنی ذهنیت های حاکم بر وجود انسان که رفتار های او را به سمتی هدایت می کنند.
فرد یا جامعه دارای ذهنیت هایی هستند که منشأ اصلی رفتار و اعمال آنهاست و در واقع این اعمال و رفتار اثر همان ذهنیت و طرز تفکر است.
و این تأثیر تأثیری است مستقیم. به این معنا که رفتار افراد وجامعه به آن میزان رشد و ترقّی خواهد داشت که ذهنیت ها و طرز تفکر افراد و جامعه رشد و ترقّی داشته باشد. و این رابطه در جهت منفی هم بدین منوال است و دارای رابطه ی مستقیم است.
فرهنگ؛ اصالت یا عدم اصالت
در این جا بیان یک نکته بسیار ضروری است، اینکه آیا فرهنگ دارای اصالت است و یا امری است تبعی؟
در اینجا دو نظر و دیدگاه وجود دارد:
الف) گروهی معتقدند که فرهنگ امری است تبعی؛ به این معنا که اصلاح و رشد فرهنگی جامعه تابع رشد در امور دیگر ازجمله اقتصاد و امور مادی است.
این گروه معتقدند اگر در جامعه ای اقتصاد بهبود پیدا کند، فرهنگ آن جامعه هم اصلاح شده و رو به رشد و ترقّی خواهد رفت. که متأسفانه برخی از کاندیدهای ریاست جمهوری هم در بیانات خود در مناظره ها خود را هم نظر و هم عقیده با این گروه نشان دادند.
ب) گروه دوم گروهی هستند که اصالت رابه فرهنگ می دهند و معتقدند که در مقوله های مختلفی مثل اقتصاد اگر فرهنگ اصلاح و رشد یابد، آن امور نیز به تبع فرهنگ اصلاح و پیشرفت خواهند کرد.
مثلاً در بحث اقتصاد ابتدا باید فرهنگ های اقتصادی را در جامعه نهادینه کرد و آنها را پیشرفت داد تا به تبع آن اقتصاد جامعه پیشرفت کند.
نظر مقام معظم رهبری(مد ظله العالی) بر اصالت فرهنگ می باشد و این امر با کمی تأمل در نامگذاری چند سال اخیر روشن خواهد شد. از جمله: اصلاح الگوی مصرف، جهاد اقتصادی، حمایت از کار و سرمایه ی ایرانی و همچنین طرح یک فرهنگ اقتصادی به نام اقتصاد مقاومتی نشان از آن دارد که رهبر معظم انقلاب(مد ظله العالی) قصد دارند با اصلاح فرهنگ اقتصاد، اقتصاد جمهوری اسلامی را اصلاح و ترقّی دهند.
