سایه پرونده نیویورکیها بر جلسه بررسی صلاحیت ظریف/ پژمانفر:آقای ظریف در مقابل سوت و کف غربی ها احساس خطر کنید/ ظریف: از حقوق ملت کوتاه نخواهم آمد
گروه سیاسی: پس از پایان بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی اقتصاد ، نوبت به وزارت امور خارجه رسید. وزرات خانه ای که گفته می شود وزیر معرفی شده برای تصدی آن، برای جلب اعتماد نمایندگان با چالش های قابل توجهی روبروست.
به گزارش سلام دلفان به نقل از رجانیوز، موضوع عملکرد حلقه نیویورکی ها و ارتباط وزیر خارجه پیشنهادی با این حلقه، موضوعی بود که در بررسی صلاحیت های محمد جواد ظریف به صورت جدی به آن پرداخته شد، استقبال رسانه های خارجی از معرفی ظریف، نگاه متفاوت در موضوع رابطه با امریکا نسبت به آنچه که رهبر معظم انقلاب از دولت ها مطالبه می کنند و برخی موضوعات شخصی، از دیگر مباحث مهم مطرح شده در این جلسه بود.
ظریف اما در نطقی محافظه کارانه ترجیح داد چندان به موضوعات نظری سیاست خارجی وارد نشود، به این موضوعات اشاره زیادی نکند و بیشتر به سوابق خود، تاییداتی که از او شده است و همچنین برخی شبهات شخصی که درباره او مطرح شده است پاسخ دهد و بارها بر این نکته تاکید کند که در راستای سیاست های کلان جمهوری اسلامی و رهبر معظم انقلاب عمل خواهد کرد.
مهم ترین موضوعی که مورد توجه مخالفان وزارت جواد ظریف قرار دارد ، نقش آفرینی وی در باند موسوم به نیویورکی هاست . مساله ای که هر دو نماینده مخالف به صراحت و یا تلویح به آن اشاره کردند.
قاضیپور خطاب به ظریف: مراقب باشید کیف حاوی اسناد محرمانهتان را ندزدند!
نادر قاضیپور در جلسه علنی نوبت عصر سهشنبه به عنوان مخالف وزیر پیشنهادی امور خارجه پشت تریبون قرار گرفت و در بخشی از اظهاراتش گفت: تنظیم سیاستهای کشور براساس معیارهای اسلام، تعهد برادرانه نسبت به همه مسلمانان و حمایت بی دریغ از مستضعفان جهان است، بنابراین آقای ظریف که به عنوان گروه یا باند نیویورک مشهور هستید آیا به اصول قید شده در قانون اساسی اعتقاد دارید و این اعتقاد شما به چه اندازه است.
نماینده مردم ارومیه ادامه داد: حدود چند دهه بعد از انقلاب، شما در نیویورک ماندید و اصلا شناختی نسبت به خاور میانه و کشورهای همسایه و شرق آسیا ندارید، اقتدار نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در طی اجرای فرامین امام (ره) و رهبر عظیم الشان در مناطق خاورمیانه و آفریقا نمود پیدا کرده است و امروز جنبشهای اسلامی ایجاد شدند.
وی همچنین اظهار کرد: یک شائبه وجود دارد که شما توان نگهداری کیف حاوی اسناد محرمانه را ندارید و این کیف را از شما دزدیدهاند. مراقب باشید و نگذارید کیفتان دزدیده شود و اسناد را ببرند.
قاضی پور در ادامه گفت: شما در کارنامهتان بحث کلانی از مواضع و برنامههایتان در مورد فلسطین، لبنان و حزبالله همیشه پیروز و کشور ستمدیده سوریه نکردهاید. سوال ما این است که برنامه شما در این رابطه چیست؟
نماینده موافق: روحانی هم خارج از کشور تحصیل کرد ولی مردم به او رای دادند
پس از پایان سخنان قاضی زاده ، ناصر کاشانی در موافقت با وزارت ظریف پشت تریبون قرار گرفت : ” تحصیل در خارج از کشور ایشان و کسب موفقیتهای علمی در کشوری مثل آمریکا که در آن شرایط حساس انقلاب اسلامی که دید خصمانهای به ایرانیان به ویژه ایرانیان انقلابی و مومن وجود داشت، یک امتیاز محسوب میشد. علیرغم اینکه ایشان میتوانست با این همه تواناییهای علمی در خارج از کشور با بهترین امکانات مشغول به کار شود اما عِرق اسلامی و ملی او قابل تحسین است و حتی فرزندانشان هم در کشور مشغول به کار شدند.”
کاشانی با اشاره به سوابق تحصیلی حسن روحانی در خارج از کشور، اضافه کرد: آقای رییسجمهور هم در خارج از کشور تحصیل کردند و مردم به ایشان رای دادند بنابراین تحصیل در خارج از کشور آقای ظریف را جزو ضعفهای ایشان منظور نکنیم. مساله مهم این است که با وجود تحصیل طولانی مدت در خارج از کشور باز هم خللی در عقاید ایشان در دفاع از آرمانهای انقلاب و نظام وارد نشد.
این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس ادامه داد: آقای ظریف در خلال دوران سفارت خود در سازمان ملل دهها سخنرانی در دانشگاهها و مراکز علمی و تحقیقاتی آمریکا ایراد کرده است و من بعید میدانم دیپلماتهای ایرانی و خارجی دارای چنین سابقه و صبغه علمی باشند. ظریف برخلاف اکثر وزرای قبلی وزارت خارجه از بدنه کارشناسی و مدیریتی وزارتخانه برخواسته و با زوایا و زیر و بم دستگاه دیپلماسی کشور کاملا آشنایی دارد.
پژمانفر: ظریف در مقابل سوت و کف غربی ها احساس خطر کند
پس از سخنران موافق اول ، نوبت به مخالف دوم رسید . حجت الاسلام پژمان فر، نماینده مردم مشهد در مجلس با ارائه اسناد و مدارکی برنامه های جواد ظریف را نقد کرد.
وی در ابتدا گفت: در برنامه پیشنهادی آقای ظریف تعامل و تفاهم با برخی از کشورهایی آمده است که آنها ارتباطشان را با ما قطع کردند و این سوال مطرح میشود که آیا این ارتباط یکسویه میتواند به جایی برسد و به نظر میرسد ایشان یک فضای انفعالی را برای وزارت خارجه ترسیم نموده است.
پژمان فر افزود: در برنامههای ایشان هیچ صحبتی و اثری از برخی از موضوعات مانند بیداری اسلامی و استکبارستیزی نیست و این در حالی است که رهبری در سخنان فروردینماه خود در حرم امام رضا(ع) استکبارستیزی در دولت نهم دهم را به عنوان یک نکته مثبت یاد کردند و خاطرنشان کردند که دولت نهم و دهم هیچگاه دربرابر زیادهخواهیهای غرب و استکبار دچار انفعال نشد و مردم این برخورد ضد استکباری را میپسندند.
نماینده مردم مشهد در بخش دیگری از سخنان خود و با اشاره به صحبتهای مقام معظم رهبری در ارتباط با دولت آقای احمدینژاد هیچگاه از پیگیری اصول انقلاب خجالتزده نشد، گفت: پیگیری اصول انقلاب و همچنین مساله هستهیی نکتهای است که باید آقای ظریف سیاست خود را به طور شفاف توضیح دهد. چرا که متاسفانه به نظر میرسد در برنامههای آقای ظریف فقط عقبگرد دیده میشود و سیاستهای انفعالی را در پیش گرفتهاند.
وی تاکید کرد: ما 35 سال است که شعار ایستادگی در مقابل استکبار را سر دادهایم و امروز نیز به عنوان یک کشور تاثیرگذار در دنیا نقشآفرینی میکنیم پس چرا باید در برابر آنها کرنش کنیم.
این عضو کمیسیون فرهنگی در بخش دیگری از سخنانش با انتقاد از استقبال برخی از کشورهای غربی از وزارت ظریف خاطرنشان کرد: آقای ظریف در قبال این کف و سوتها باید احساس خطرکند چرا که دشمنان ما چشم طمع به وزارت آقای ظریف دوختهاند و آمریکاییها نیز ایشان را یک شاخه زیتون برای خود خطاب کردهاند. لذا آقای ظریف باید به صراحت اعلام کند که ما نمیخواهیم با آمریکا رابطه داشته باشیم تا آنان نیز حساب کار خود را بدانند.
پژمانفر در بخش دیگر صحبتهای خود تصریح کرد که ه آقای ظریف رابط بین برخی از افراد حاشیه دار دولت دهم، امیراحمدی و خاتمی با نهاد سورس بوده است و باید در قبال آنها پاسخگو باشد.
دستغیب: مجلس رای بالایی به وزیر خارجه دهد
علیاصغر دستغیب که اغلبا در موافقت با وزرای پیشنهادی وزارت خارجه در دولت های گوناگون سخن می گوید، در موافقت با وزیر پیشنهادی امور خارجه نیز به اظهار سخن پرداخت.
وی در بخشی از اظهاراتش گفت: آقای روحانی به جهت آشنایی با این حوزه از بین مجموع مدیران و دیپلماتهایی که در اطراف ایشان بود، آقای ظریف را انتخاب کرد تا بتواند ماموریتهایی که هم مستقیم مرتبط با سیاست خارجی است و بحثهای داخلی را به خوبی انجام دهد.
حسین سبحانینیا نماینده دیگری بود که در موافقت با وزارت ظریف سخنرانی کرد. وی در بخشی از نطق خود گفت: آقای ظریف در برنامههای خود نشان داده است که به مسائل بینالملل اشراف دارد و به درستی تاکید کرده است دوران فعلی دوران انتقالی در سیاست جهانی است بعد از نظم دو قطبی که دچار تحول شده است هنوز نظم قطعی و نهادینه شده دیگر جایگزین نشده و ایران باید در روند جایگزین شدن نظم نوین جهانی موثر باشد چرا که ایران از کشورهای قدرتمند و اثرگذار است.
جواد جهانگیرزاده از اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز در موافقت با محمدجواد ظریف سخن گفت.
وی با بیان اینکه در وضعیت فعلی نمیتوان ریسک کرد و اینکه عدهای بر جوانگرایی تاکید میکنند نباید در تعارض با استفاده از تجربهها قرار گیرد، ادامه داد: عملکرد آقای دکتر ظریف در مجموع مذاکرات قطعنامه 598 نشاندهنده ظرفیتها و تواناییهای ایشان است، ایشان با تواناییهایشان عامل اعلام محکومیت عراق در حمله به ایران و اثبات تجاوز رژیم بعث به ایران بود.
ظریف : به روحانی گفتم من را به عنوان وزیر معرفی نکند
پس از استماع اظهارات موافقان و مخالفان ، وزیر پیشنهادی امور خارجه برای دفاع از برنامه های پیشنهادی خود پشت تریبون مجلس قرار گرفت.
_ محمدجواد ظریف در بخشی از اظهاراتش گفت: سخن حکیمانه و بلند مقام معظم رهبری که رای مردم حق الناس است، بعد جدید و بی نظیری را بر مفاهیم مردمسالاری و حقوق بشر افزود و مسئولیت در برابر خالق قادر و بصیر علاوه بر پاسخگویی و شفافیت در برابر مردم به ادبیات این حوزه مهم علوم انسانی اضافه کرد.
_ وی افزود: ایران در منطقهای که از گسترش افراط گری، بی ثباتی و ناامنی رنج میبرد، لنگرگاه ثبات، امنیت و آرامش خودجوش و نه متکی بر قدرت خارجی است؛ با این سرمایه عظیم اجتماعی،ایران و مردمسالاری دینی که ما منادی آن هستیم نقش بی بدیلی در تقویت اعتدال و آرامش در منطقه ایفا میکند.
_ ظریف با بیان اینکه من طالب این مسئولیت نبودم، خاطرنشان کرد: تلاش فراوانی کردم که آقای روحانی را متقاعد سازم که این وظیفه را بر عهده این بنده کوچک قرار ندهد. در صورت رای اعتماد شما مسئولیت سنگین و خطیری بر این بنده کوچک خدا گذاشته خواهد شد که تنها به اتکال خاضعانه به قدرت لایزال حضرت حق و توسل به پیامبر اعظم و ائمه هدی قابل تحمل است.
_ وزیر پیشنهادی امور خارجه سیاست خارجی را عرصه منافع و امنیت ملی کشور خواند و تصریح کرد: نباید دستخوش سلیقههای جناحی شود. سیاست خارجی امری تخصصی است. من باندگرا نیستم. من دست هر کس که بتواند منافع ملی ایران را به پیش ببرد میبوسم و از او طلب همکاری میکنم و این کار را در ۲۵سال سابقه مدیریتی در وزارت خارجه انجام دادهام.
_ ظریف ادامه داد: دوران فعلی در روابط بینالملل دوران انتقالی و گذار است که از حساسترین، مخاطرهآمیزترین و سرنوشت سازترین مقاطع تاریخ نظام بین الملل به حساب میآید. دورانهای گذار در گذشته غالبا با جنگ همراه بودهاند ولی دوران انتقالی کنونی علیرغم رقابتهای سنگین و سهمناک بدون استفاده از اهرم نظامی رقابتها شکل میگیرد.
_ ظریف با بیان اینکه نظریههای پایان تاریخ و برخورد تمدنها در کنار تلاشهای سیاسی برای تشدید اسلام هراسی و ایران ستیزی نشانگر نگرانی از همین قدرت جمهوری اسلامی ایران است، تصریح کرد: ما باید اگر میخواهیم در حوزههایی که رقبای ما از آن نگرانی دارند پیش برویم باید بر همین ابعاد قدرت ایران تأکید کنیم و دیپلماسی کشور را در خدمت آن قرار دهیم
